Περιοδικό Δέκατα - Επιστροφή στην ποίηση


Στα χέρια μου έπεσε, επειδή το αγόρασα από βιβλιοπωλείο, το τρέχον τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού Δέκατα αριθμός τεύχους 9, το οποίο αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των σελίδων του, στη σύγχρονη Ελληνική ποίηση μαζί με κάποιες μεταφράσεις ποιητικών έργων ξένων συγγραφέων.
Με εξαίρεση τις μεταφράσεις ποιητών απ’ όλο τον κόσμο και με εξαίρεση το απολαυστικό δοκίμιο της Κάτιας Γρηγορίου-Θεοχαράκη με τίτλο “Το μυστικό όνομα της ποίησης”, όλα τα υπόλοιπα κείμενα του περιοδικού δεν έχουν να προσφέρουν κάτι περισσότερο στο χώρο της τέχνης, κάτι το διαφορετικό και το πρωτοποριακό!
Αν αυτό είναι το σημερινό πρόσωπο της σύγχρονης Ελληνικής ποίησης, όπως προβάλλεται μέσα από το περιοδικό, τότε αντιλαμβάνομαι γιατί οι νέες ποιητικές συλλογές που πωλούνται στα βιβλιοπωλεία, μένουν πάντα στα ράφια απούλητες!
Βέβαια, επειδή ως γνωστόν η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της και όποιος δεν έχει λεφτά σήμερα, μένει αμέτοχος στο παιχνίδι της προβολής του καλλιτεχνικού του έργου, σαφώς και οι εκδότες δεν έχουν ανακαλύψει με τη σειρά τους, τα διαμάντια που κρύβονται και αναπτύσσονται από νεαρή κι όλας ηλικία, στον ιντερνετικό χώρο.
Έχω διαβάσει κατά καιρούς, ποιητικά αριστουργήματα νέων ανθρώπων που τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν, από το “ταλέντο” γνωστών ανθρώπων της λογοτεχνίας, όπως αυτοί προβάλλονται κατά καιρούς μέσα από λογοτεχνικά έντυπα, με κάποιες πάντα εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως εξαίρεση αποτελεί και η κυρία Κάτια Γρηγορίου.
Αντίθετα το διαδίκτυο συμβάλλει στην ανακάλυψη αυτών των νέων που καταγράφουν άψογα με πείσμα και μεράκι, τα γεγονότα της ζωής τους και τα συναισθήματα από τα οποία διακατέχονται.

Αναφέρω ενδεικτικά τη νέα ποιητική συλλογή της Κάτιας Γρηγορίου-Θεοχαράκη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τυπωθήτω-Δαρδανός, με τον τίτλο "Διάστικτο Γαλανό Διάστημα" πιστεύοντας αν και δεν έχω ακόμα προμηθευτεί το βιβλίο, πως πρόκειται για ένα ποιητικό άλμα της τέχνης από την ίδια την ποιήτρια, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που γνωρίζαμε για την ποίηση.

Σχόλια

  1. Λοιπόν! Έγινε όπως το περιμένα! Αγόρασα σήμερα το βιβλίο της Κάτιας Γρηγορίου και είναι ένα μαγευτικό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!
    Ένα παιχνίδισμα λέξεων και φωνηέντων, κάτι εντελώς πρωτοποριακό που δεν έχουμε ξαναδεί!
    Θα παραθέσω σήμερα ένα ποίημα από το βιβλίο, το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους...
    και θα επιχειρήσω την επικοινωνία με την ποιήτρια, τουλάχιστον για να της γνωστοποιήσουμε τη δημοσίευση του έργου της!
    Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου