Θρήνος και οδύνη για την πύρινη συμφορά-φύλλο της 27/7/07 της εφημερίδας του Αιγίου, Φιλόδημος


Σκηνές αλλοφροσύνης, θλίψη, απόγνωση, πανικός. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η συμφορά που έπληξε την Αιγιάλεια από άκρη σε άκρη, με ανθρώπινες απώλειες, σπίτια να έχουν γίνει στάχτη, χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης να έχουν γίνει ήδη παρανάλωμα του πυρός.Μέχρι στιγμής 3 συνάνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να περισώσουν τις περιουσίες τους και συγκεκριμένα ένας 75χρονος βοσκός, ο Σ.Λ. στη Μαμουσιά και δύο γυναίκες στο Άνω Διακοπτό. Περίπου 15 άτομα μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Αιγίου και πήραν εξιτήριο μετά τις Πρώτες Βοήθειες, όμως αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε η πληροφορία πως παρέμειναν εκεί για κοινωνικούς λόγους δύο ηλικιωμένοι, αφού τα σπίτια τους έγιναν κάρβουνο και δεν έχουν πού να πάνε...


ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Οργίλη ήταν η αντίδραση του Νομάρχη Αχαΐας κ. Δημήτρη Κατσικόπουλου. ΄΄Ζούμε, πρωτοφανείς στιγμές. Η αδυναμία, η ανικανότητα και ο κακός συντονισμός της πολιτείας και των πυροσβεστικών δυνάμεων, μας οδήγησε σε νέα καταστροφή. Επικρατεί ένα μπάχαλο. Δεν υπάρχει συντονισμός και όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους". Ο κ. Κατσικόπουλος και με δηλώσεις του στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αιγίου, κάνοντας λόγο για τεράστιες ευθύνες, καθώς όπως είπε, αφού, όπως κατήγγειλε, εγκατέλειψε μισοσβησμένες τις εστίες της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί το βράδυ της Δευτέρας στο Δ.Δ. Κουνινάς. Η πυρκαγιά, σύμφωνα και με τις δηλώσεις στελεχών της αυτοδιοίκησης του Δ.Δ. (Φιλιππόπουλος, Παπαλεωνιδόπουλος, Κατσιδήμας) αναζωπυρώθηκε με ευθύνη της Πυροσβεστικής στο συγκεκριμένο σημείο περί το μεσημέρι της Τρίτης, καίγοντας επί δύο τουλάχιστον μέρες ανεξέλεγκτα όλη σχεδόν την Αιγιάλεια. Στην πύρινη λαίλαπα παραδόθηκαν όλα σχεδόν τα ορεινά και ημιορεινά Δ.Δ. του Δήμου Αιγίου, δηλαδή το Μαυρίκι, Μελίσσια, Σέλισσα, Μπουφούσκια, Αχούρια, Αγ. Ανδρέας, Πυργάκι, Φτέρη, Αχλαδιάς και Κουνινά. Αποτέλεσμα ήταν δεκάδες κατοικίες να παραδοθούν στις φλόγες, να κινδυνεύσουν άμεσα κάτοικοι των χωριών που τους έζωσε η φωτιά, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής έκτασης να έχουν γίνει στάχτη, εκατοντάδες ζώα να έχουν καεί. Η πυρκαγιά, ελλείψει και εναέριων μέσων για πολλές ώρες το πρωί της Τρίτης, συνέχισε την φρενήρη πορεία της και στο Δήμο Διακοπτού, σπέρνοντας και εκεί τον φόβο και τον όλεθρο. Τα Δ.Δ. Π. Κερύνειας, Άνω Διακοπτού και Καθολικού, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ενώ η πυρκαγιά έφθασε σχεδόν μέχρι την εθνική οδό, απειλώντας το Ριζόμυλο, τα Νικολέϊκα, τη γέφυρα Τσαγρή και την Ελίκη και χτες το απόγευμα πλησίαζε την κοινότητα Λεοντίου, τη Ρακίτα και τη Λαπαναγού.


Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΧΟΡΤΑΓΑ

Φτάνει πια, θα μπορούσε να πει κάποιος και εύλογα. Όμως η πύρινη λαίλαπα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Συνέχισε το καταστροφικό της έργο, περνώντας και στο Δήμο Ακράτας, ακόμη και στα όρια του Δήμου Καλαβρύτων καίγοντας καλλιέργειες κι ένα εστιατόριο, το "Σαλέ της Γεύσης" στο Άνω Διακοπτό.Η πυρκαγιά, μέχρι την ώρα που συντάσσετο το ρεπορτάζ, είχε περάσει χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο Βούτσιμο και οι προσπάθειες των δυνάμεων της πυρόσβεσης εστιάζονταν στην μη επέκτασή της προς Ζαρούχλα και Λίμνη Τσιβλού. Εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν λόγια ούτε λέξεις για να περιγράψει κανείς την βιβλική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής, με τεράστιες ζημιές και στις υποδομές, δρόμους, δίκτυα ύδρευσης κ.λ.π., που θα χρειαστούν πολύ χρόνο και χρήμα έτσι ώστε να αποκατασταθούν. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι οι τεράστιες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο από οικονομικής πλευράς, που έχει να κάνει με αυτό καθ' εαυτό τον βιοπορισμό των πολιτών και κατ' επέκταση της αγοράς του Αιγίου και της ευρύτερης Αιγιάλειας.


΄΄ΒΥΣΜΑΤΑ΄΄ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

Είναι πλέον κοινό μυστικό πως η φωτιά θα μπορούσε να κατασταλεί αν εναέρια μέσα είχαν αναλάβει την κατάσβεση από το πρωί της Τρίτης. Οι κάτοικοι της Κουνινάς τηλεφωνούσαν στους αρμόδιους και στα τοπικά ΜΜΕ (που σημειωτέον έχουν αναλάβει με θάρρος και αυτοθυσία την ενημέρωση των πολιτών) και εκλιπαρούσαν να έρθουν καναντέρ και ελικόπτερα διότι, ως γνώστες της περιοχής, σημείωναν πως αν η πυρκαγιά έκαιγε την πλαγιά μέχρι το ποτάμι, μετά δεν θα σταματούσε πουθενά. Μάταια φώναζαν. Τα εναέρια μέσα βρίσκονταν σε άλλες εστίες της φωτιάς και εμφανίστηκαν μόνο δύο καναντέρ, έκαναν λίγες ρίψεις κι έφυγαν. Τα ξημερώματα της Τετάρτης η Νομαρχία Αχαΐας ζητούσε επίμονα ενισχύσεις για να περιοριστεί το μέτωπο αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Έπρεπε να πάει 11.30 το πρωί για να γίνει γνωστή η πληροφορία πως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος ζήτησε από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να μεσολαβήσει, ώστε να έρθουν εναέρια μέσα να σβήσουν τη φωτιά, που ήδη απειλούσε το Μαυρίκι και τα Μελίσσια, ώστε να σωθεί η Ιερά Μονή Ταξιαρχών και ο τεράστιος ιστορικός της πλούτος (κάτι που τελικά φαίνεται πως επετεύχθη). Αργότερα το μεσημέρι, η πολιτευτής της Ν.Δ. κα Νατάσα Ράγιου μίλησε προσωπικά με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, ώστε να σταλούν εναέριες δυνάμεις για να απομακρύνουν τους 30 κατοίκους των Μελισσίων, που είχαν αποκλειστεί στο γήπεδο του χωριού. Με λίγα λόγια, ακόμα και η κατάσβεση των πυρκαγιών έχει γίνει ζήτημα προσωπικών παρεμβάσεων και γνωριμιών, λαμβάνοντας υπόψιν πως μόνο την Τετάρτη ξέσπασαν 200 φωτιές σε όλη την Ελλάδα...


ΓΙΟΥΧΑΪΣΤΗΚΕ Ο ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ

Το "μάρμαρο" το πλήρωσε (προς το παρόν) ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Δημαρχείο Αιγίου σε σύσκεψη με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Σπυρίδωνα, το Νομάρχη κ. Κατσικόπουλο, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Αλεξόπουλο, τους δημάρχους Αιγίου και Διακοπτού και σχεδόν όλους τους τοπικούς βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (πλην του Μίλτου Βέρρα, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως). Κατά την έξοδό του από το Δημαρχείο κι ενώ έδινε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αρκετοί ήταν οι περαστικοί που τον γιουχάισαν με εκφράσεις όπως "Παραιτήσου και πήγαινε σπίτι σου" και αρκετούς βαρείς χαρακτηρισμούς.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Πολύδωρας μετέφερε την πρωθυπουργική εντολή και δέσμευση για άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Όμως, επικράτησε ένταση όταν ο φανερά καταπονημένος Δημήτρης Φιλιππάτος έριξε τις ευθύνες για την εξέλιξη της φωτιάς στα κεντρικά συντονιστικά όργανα. "Επειδή έχουν ο Φούρλας (γ.γ. Πολιτικής Προστασίας) και το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής κόντρες, έπρεπε να την πληρώσουμε εμείς;" φέρεται πως είπε ξεσπώντας, ενώ έφυγε πριν τη λήξη της σύσκεψης τόσο διαμαρτυρόμενος, όσο και γιατί τον είχαν ειδοποιήσει για την αναζωπύρωση του μετώπου της Κουνινάς και την εκκένωση του Σελινούντα κι η θέση του ήταν φυσικά στην πρώτη γραμμή.


ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

Σε μια εξαιρετική και συντονισμένη κίνηση, ο Δήμος Αιγίου άμεσα αποφάσισε τη φιλοξενία των πυροπλήκτων από τα γύρω χωριά, το βράδυ της Τετάρτης, στο 1ο Λύκειο Αιγίου και την προμήθειά τους με φαγητό και νερό. Την άλλη μέρα εκδόθηκε ανακοίνωση κατά την οποία όσοι έχουν ανάγκη από κατάλυμα, μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο στο 26910-22200 για να δηλώνουν τα στοιχεία τους, ώστε να φιλοξενηθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια.

Σχόλια

  1. Μπράβο Ελένη για την πρωτοβουλία σου! Χρειάζονται και τέτοια άρθρα στην Πορφυράδα μας, ατόφια, πεζά, ανθρώπινα και αληθινά όπως η πραγματικότητα που ζούμε! Άξια επαίνων η δημοσίευση!! Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο, σκοπός μου είναι να ευαισθητοποιήσω όσο γίνεται περισσότερους αναγνώστες.
    Θέλω όλοι οι Έλληνες ν' αγαπήσουν τα δάση μας και να τα προσέχουν.
    Αύριο θα πάω στο Πυργάκι και θα δω από κοντά την καταστροφή.
    Θα σας γράψω τις εντυπώσεις μου.
    Θα συνεχίσω με το δικό μου τρόπο τη διαμαρτυρία μου για την καταστροφή των δασών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. foxy vegan, xαίρομαι που είσαι ευαισθητοποιημένο άτομο και που αγαπάς τη φύση και τα ζώα.
    Είμαι μαζί σου.
    Στη χώρα του ονείρου και στην Πορφυράδα θα γράφω σχετικά με τη φύση για να ευαισθητοποιήσω και άλλους.
    Καλό μήνα και χωρίς πυρκαγιές και καταστροφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιωάννη, Δεν κατάφερα ακόμα να πάω στο Πυργάκι.
    Η μητέρα μου πήγε χθες και μου είπε ότι κάηκαν όλα τα δέντρα.
    "Καλύτερα να μην πας και τα δεις" μου είπε.
    Δεν υπάρχει πια εκείνη η ομορφιά που θαύμαζα όταν είχα πάει με τον αδελφό μου και για τελευταία φορά μύρισα τις υπέροχες μυρωδιές των δέντρων και απόλαυσα τα πανέμορφα έλατα!
    Αχ! πόσο πονάω!!! Μακάρι να 'χα τη δύναμη να κάνω όλους τους ανθρώπους ν' αγαπήσουν τη φύση όπως εγώ και να μην την καταστρέφουν. Κρίμα!!!
    Θα προσπαθήσω. Ονειρεύομαι ν' αλλάξω τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. simfono mazi sou eleni...
    mporei na min exoume tin dhnami na kanoume olon ton kosmo kaliterooo
    toulaxiston na prospathisoume ana meros tou na to kanoume omorfo..to perivalon mas.
    na sevastoume epitelous oloi mazi tin fisi...
    fetos karvouniasane oi kardies mas apo tis toses poles fotiesQ(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα!
    ...δεν αλλάζω μήνυμα, όπως και στην Ελένη έτσι κι εδώ:

    Βγήκαν και κλαίγανε στους δρόμους...
    τα σπίτια τους, τον τόπο τους...

    Σαν έπιασαν να βάζουν τις φωτιές
    βλέπαμε αμέριμνοι στην τηλεόραση
    τις φλόγες...

    Μέχρι που έμαθα
    πως ήρθε η κόλαση ως το χωριό μου
    και μ' έπιασε ανησυχία
    κι ένιωσα λίγο
    τους δυστυχισμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και πράγματι μέσα από ένα τέτοιο κείμενο, Ελένη, η ευαισθητοποίηση πετυχαίνει. Πρέπει κάποτε να δούμε κι εμείς την ευθύνη μας απέναντι στα σκουπίδια που πουλάμε, απέναντι στις πιέσεις στις δημοτικές αρχές που πρέπει να ασκουμε. Πόσο μάλλον με μία ανίκανη κυβέρνηση που δεν μπορεί να θέσει έναν τυπικό συντωνισμό σε κάτι που έχουμε τόση πείρα. Ωστόσο, όταν οι πολίτες τούτης της χώρας μένουν στον καναπέ και το καφενείο και περιμένουν μόνο από τις αρχές να δράσουν τι θα πετύχουμε; Αγαπάμε τα δάση μας δυστυχώς μόνο όταν καίγονται και όσο τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ πα ρουσιάζουν μία χάλια κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιωάννη, ας προσπαθήσουμε ο καθένας στον τόπο του να κάνει ό,τι μπορεί με το δικό του τρόπο και με τις δικές του δυνάμεις.

    Θοδωρή, νιώθω όσους έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους γιατί στο μεγάλο σεισμό του 1995 στο Αίγιο το σπίτι μου καταστράφηκε ολοκληρωτικά.
    Για δύο χρόνια μέχρι να χτίσουμε το καινούριο έμενα στη γιαγιά μου. Οι δοκιμασίες που συναντάμε στη ζωή μας βοηθούν να νιώθουμε τους συνανθρώπους μας.

    Δήμο, συμφωνώ μαζί σου σε όλα. Στη Γερμανία όλοι οι πολίτες εκπαιδεύονται να σβήνουν τις πυρκαγιές και όλοι βοηθούν στο σβήσιμο της φωτιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου