26.7.07

Το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές στην Αχαΐα


Το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές στην Αχαΐα

Έθνος 26/7/07


Δραματική είναι η κατάσταση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις πυρκαγιές στην Κουνινά Αιγίου που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι και στην Καπίτσα Κεφαλονιάς που εκδηλώθηκε στις 10 χθες το βράδυ.
Και στις δύο έχουν καεί σπίτια, ενώ οι φωτιές έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων.
Εννέα στρατιωτικά ελικόπτερα μεταβαίνουν σε χωριά του Αιγίου για την ασφαλή μεταφορά των κατοίκων.
Σε κίνδυνο η Αχλαδιά, το Μαυρίκι, τα Μελίσια, η Φτέρη και το Πυργάκι, όπου έχουν εγκλωβιστεί περίπου 50 άτομα.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Αιγίου, Καλαβρύτων, Συμπολιτείας, Διακοπτού και η κοινότητα Λεοντίου μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα.
Στο Αίγιο, η φωτιά έφθασε στο χωριό Πυργάκι, ενώ έχουν εκκενωθεί η Κουνινά, τα Μελίσσια και η Πτέρη που κινδυνεύουν άμεσα από τις φλόγες.
Στο Πυργάκι και τα Μελίσσια υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι που αναμένουν να απομακρυνθούν με ελικόπτερα.
Η πυρκαγιά έφθασε γύρω από τη μονή Ταξιαρχών, όπου είχαν εγκλωβιστεί οχτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Ιωάννης Λούπης, οι οποίοι όμως, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική απομακρύνθηκαν ασφαλείς.
Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος μέχρι στιγμής δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ αναμένονται ενισχύσεις σε εναέρια μέσα, και από επίγειες δυνάμεις 35 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Δύο ακόμη γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στο Άνω Διακοπτό Αχαΐας, όπως επιβεβαιώθηκε από τις Αρχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ανεβάζοντας στους τρεις τον αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά.
Η φωτιά, συνεχίζει να κατακαίει στην ανατολική και κεντρική Αιγιάλεια σε μέτωπο 40χλμ, ενώ οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για την εκκένωση και άλλων χωριών.
Οι Αρχές έχουν ήδη εκπονήσει σχέδιο για την εκκένωση του νοσοκομείου Αιγίου, εφόσον η πυρκαγιά φθάσει κοντά σε αυτό.
Σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της Αχαΐας.
Σήμερα (26-7-2007), αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και διεξάγεται κανονικά, στην Π.Ε.Ο. Αθηνών - Πατρών.
Η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών, αλλά και στη Νέα Εθνική Οδό διεξάγεται και έχει αποκατασταθεί πλήρως.


Πύρινη καταστροφή


25/7/2007 4:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2007 11:55:47 μμ)


Συντάκτης: Aννα Κούρτη


Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ανεξέλεγκτα εξακολουθούν να μαίνονται δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα.
Ένας νεκρός, καμένα σπίτια, πολιορκημένα χωριά από φλόγες, στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και διακόσιες φωτιές ο σημερινός απολογισμός.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Αχαΐας και Κεφαλληνίας.
Κάηκαν σπίτια και αγροικίες σε ορεινά χωριά του Αιγίου και της Κεφαλονιάς.
Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η φωτιά πέρασε την εθνική οδό Κορίνθου -Πατρών στο ύψος του Διακοφτού και οι αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία.
Τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου "Σούπερ Πούμα" έχουν φθάσει στην περιοχή του Αιγίου, προκειμένου να βοηθήσουν στην ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που έχουν φύγει από τα σπίτια τους, λόγω του πύρινου μετώπου.
Διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Πάτρας και στη νέα και στην παλαιά στο ύψος του Διακοπτού λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στη Β.Α Αχαΐα και έχει κατέβει μέχρι το δρόμο.
Η διακοπή της κυκλοφορίας γίνεται για να μην κινδυνέψουν διερχόμενοι οδηγοί, αλλά και για να διευκολύνεται η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της Αστυνομίας όσοι κινούνται προς Πάτρα και Ηλεία θα πηγαίνουν στον προορισμό τους μέσω Τρίπολης.
Ενώ για όσους κινούνται προς Αιτωλοακαρνανία και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα γίνεται εκτροπή μέσω Λειβαδιάς - Ιτέας - Ναυπάκτου.
Εκκενώθηκαν τα χωριά του Αιγίου, Κουνινά, Πυργάκι, Μαυρίκι, Βόβοδα,και Μελίσσια ενώ η φωτιά πλησιάζει το χωριό Φτέρη και τη μονή Αγίων Ταξιαρχών.
Ένας75χρονος νεκρός στο χωριό Μαμουσιά Αιγίου από την πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή.


25/7/07


Flash gr


Σε πύρινο κλοιό έχει τυλιχθεί η χώρα με τα σημαντικότερα μέτωπα να απειλούν τα Κουνινά Αχαΐας και την Καπίτσα Κεφαλονιάς, όπου κάηκαν σπίτια και εκκενώνονται οικισμοί.
Ένας 85χρονος βρέθηκε νεκρός στο χωριό Μαμουσιά της Αχαΐας.
Με Σούπερ Πούμα κάτοικοι μεταφέρθηκαν από το Πυργάκι Αχαΐας στο Αίγιο.
Η φωτιά βρίσκεται στο Άνω Διακοπτό και κινείται προς την παλιά εθνική οδό και προς τα Καλάβρυτα.
Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν οικισμοί στο Μαυρίκι, την Πτέρη, τη Μαμουσιά, τα Μελίσσια, το Δερβενάκι, τον Άγιο Ανδρέα και τη Σέλισα.
Τρεις νεκροί στην Αχαΐα

Πύρινη τραγωδία

26/7/2007 8:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/7/2007 10:57:04 πμ)

Συντάκτης: Aννα Κούρτη

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαΐα. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες, ένας σοβαρά τραυματίας, χωριά καταστράφηκαν, ενώ καίγονται πανέμορφα δάση.
Μία γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη, τα ξημερώματα στο Άνω Διακοφτό, ενώ άλλη καταπλακώθηκε όταν το σπίτι της κατέρρευσε από τη φωτιά.
Νεκρός και 85χρονος στο χωριό Μαμουσιά.
Η φωτιά στην περιοχή της Αιγιαλείας έχει μέτωπο μεγαλύτερο των 30 χιλιόμετρων και κινείται προς την κοιλάδα του ποταμού Σελινούντα και προς την ανατολική Αχαΐα. Κανονικά γίνεται αυτή την ώρα η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Πατρων, ενώ στη νέα εθνική οδό είναι και θα παραμείνει κλειστό το τμήμα από τη διασταύρωση Καλαβρύτων έως το 172ο χιλιόμετρο.
Η κίνηση γίνεται μέσω Τριπόλεως για όσους κατευθύνονται προς Πάτρα - Ήπειρο και αντίστροφα και μέσω Λιβαδειάς -Ιτέας-Ναυπάκτου για αυτούς που κατευθύνονται προς Αιτωλοακαρνανία -Ήπειρο και αντίστροφα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δήμοι Αιγίου, Καλαβρύτων, Συμπολιτείας, Διακοφτού και η κοινότητα Λεοντίου.
Από τη φωτιά έχουν καεί σπίτια σε 9 χωριά, ενώ κάτοικοι απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα και στο Αίγιο οργανώθηκε κέντρο υποδοχής πυροπαθών, στο 1ο Λύκειο της πόλης.
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

26/07/2007, 13:40 μ.μ.

www.Forthnet.gr


Αυτήν την ώρα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, διασώστες και πυροσβέστες ερευνούν στην περιοχή του Άνω Διακοπτού, προκειμένου να εντοπίσουν την ηλικιωμένη, που αγνοείται από χθες το βράδυ.
Στο μεταξύ στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας νοσηλεύεται ένας άνδρας με εγκαύματα στο 30% του σώματός του και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν κινδυνεύει η ζωή του.
Επίσης στα νοσοκομεία του Αιγίου και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας διακομίστηκαν 13 άτομα από περιοχές της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και ένας νεαρός άνδρας ο οποίος έχει τραυματιστεί ελαφρά.
Όσον αφορά στα πύρινα μέτωπα ένα από αυτά καίει δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες στην Ανατολική Αιγιάλεια και συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή της Ακράτας.
Επίσης πύρινα μέτωπα και αναζωπυρώσεις υπάρχουν στις ορεινές περιοχές των δήμων Διακοπτού και Αιγίου.
Πολλοί από τους πυροπαθείς έφυγαν από την περιοχή του Αιγίου όπου φιλοξενήθηκαν το βράδυ που πέρασε και επέστρεψαν στα χωριά τους τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από το πέρασμα της φωτιάς, προκειμένου να δουν τί τους έχει απομείνει. Πάντως υπάρχει μέριμνα για την φιλοξενία των πυροπαθών σε ξενοδοχεία της Αιγιάλειας. Σχετικά με τις καταστροφές από την μεγάλη φωτιά, έχουν καεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές δεκάδες σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ποιμνιοστάσια, αποθήκες και αγροικίες, ενώ οι δασικές εκτάσεις και οι καλλιέργειες που έχουν καεί ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Εκτεταμένα είναι τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή της Αιγιαλίας Αχαϊας.
Κάηκαν πολλά σπίτια και οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με στρατιωτικά ελικόπτερα. Λόγω της φωτιάς έχουν κλείσει, τόσο η νέα εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου, όσο και η παλαιά εθνική οδός, στο ύψος του Διακοπτού.
Όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της Αστυνομίας όσοι κινούνται προς Πάτρα και Ηλεία θα πηγαίνουν στον προορισμό τους μέσω Τρίπολης. Ενώ για όσους κινούνται προς Αιτωλοακαρνανία και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα γίνεται εκτροπή μέσω Λειβαδιάς - Ιτέας - Ναυπάκτου.
Τα πύρινα μέτωπα κινούνται αφ΄ ενός προς την περιοχή του ποταμού Σελινούντα κοντά στο Αίγιο και αφ΄ ετέρου προς την ανατολική Αχαΐα, ενώ η φωτιά είναι ορατή και από την πόλη των Καλαβρύτων.
Εννέα άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο "Σούπερ Πούμα" από το Πυργάκι Αχαΐας στο Αίγιο.
Στην περιοχή παραμένουν άλλα δύο "Σούπερ Πούμα", ενώ τα υπόλοιπα πέντε ελικόπτερα που διατέθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την απομάκρυνση του πληθυσμού από τις περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές, επέστρεψαν στις βάσεις τους και παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας.

2 σχόλια:

Italodisco είπε...

Οτι και να γράψουμε Ελένη μου είναι λίγο για μια τόσο μεγάλη καταστροφή... Τουλάχιστον είσαι καλά και σώθηκε το σπίτι σου. Πήρα το βιβλίο. donjuan.pblogs.gr

elenitheof είπε...

Κώστα, καλησπέρα. Λυπάμαι γιατί τα δάση δεν προστατεύονται, τα καίνε για οικόπεδα, δε στέλνουν πολλά αεροπλάνα κι ελικόπτερα για να σβήσουν γρήγορα την πυρκαγιά πριν εξαπλωθεί σε όλα τα βουνά και καθυστερούν πολύ να στείλουν και αυτά τα ελάχιστα που στέλνουν. Έγινε τόση μεγάλη καταστροφή που το χειμώνα με τις βροχές θα μαθαίνετε ότι πνιγόμαστε από τις πλημμύρες. Αχ!!!