Μετά από 7 χρόνια φίλοι μου, βρήκα την ευκαιρία στην Πορφυράδα να κάνω ένα update στα Links μας και τα μέλη μας...Η Πορφυράδα λειτουργεί κανονικότατα, βέβαια πλέον χωρίς ιδιαίτερη απήχηση, εξαιτίας των λόγων που παραθέτονται παρακάτω στο κείμενό μου, και φυσικά ποτέ δεν σταμάτησε την λειτουργία της (εν αντιθέσει με άλλα blogs στο blogspot που έτυχε να ψάξω), μόνο παραμελήθηκε.

Μπορείτε να με εντοπίσετε και στο Facebook για να έχουμε επαφή.

Οι λόγοι πιστεύω, γνωστοί σε όλους μας, και νομίζω οι κάτωθι:Όταν πρωτοκαθιερώθηκε το ίντερνετ στην Ελλάδα κι αρχίσαμε σιγά σιγά να αποκτούμε πρόσβαση όλο και περισσότεροι σ' αυτό τον κόσμο του διαδικτύου (εκεί γύρω στο 2000) με τα αργά μόντεμ της εποχής που όταν σήκωνες άλλη συσκευή τηλεφώνου σου κοβόταν το ίντερνετ, άρχισαν να δημιουργούνται και οι πρώτες κοινότητες μελών (ομάδες ατόμων) με κοινά ενδιαφέροντα κατά πλειοψηφία στο Yahoo και το Pathfinder, μιας και αυτά έτυχαν μεγαλύτερης απήχησης από τον κόσμο (μουσική, βιβλία, λογοτεχνία, ποίηση κλπ κλπ). Τότε ήταν που λίγο καιρό αργότερα εμφανίστηκαν κατ' αντιστοιχία και τα Blogs χρηστών του διαδικτύου με θέματα πολιτικά, εργασιακά, και επιπλέον λογοτεχνικά (θα θυμάστε το Blog του Πιτσιρίκου, τα Blog της γενιάς των 700 ευρώ κλπ!). Κι εγώ συμμετείχα, όχι ως λογοτέχνης, αρχικά με κάποιες θεματικές κοινότητες στον κόσμο του Yahoo και του Pathfinder, και κατόπιν με άλλες θεματικές κοινότητες στον κόσμο των Blogs (απ'όπου επικράτησε τελικά και άντεξε στο χρόνο η Πορφυράδα, εξαιτίας των μελών και της συμμετοχής τους). Σε κάποιο από όλα αυτά, κάθε μέλος που ερχόταν να γραφτεί, το όριζα κατ' ευθείαν διαχειριστή, χωρίς ποτέ μα ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία! Βέβαια αριθμούσαν πολύ λιγότερο κόσμο από τις σημερινές θεματικές κοινότητες του Facebook, μιας και όλοι πλέον έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ με κάποιο τρόπο, αλλά και επειδή όπως και να το κάνουμε ή θέλουμε ή δε θέλουμε να το παραδεχτούμε, το Facebook κατάφερε να συγκεντρώσει άπαντες και να αποσύρει όλες τις υπόλοιπες κοινότητες από την αναγνωσιμότητα! Ελάχιστα παραδείγματα Blogs υπάρχουν ακόμα που συντηρούνται και διαβάζονται με την ίδια ανάγκη αναγνωσιμότητας !Εξαίρεση αποτέλεσαν κάποιες κοινότητες που συντηρούνταν όχι από κάποιο ξένο δίκτυο, αλλά από κάποιον Έλληνα χομπίστα πληροφορικάριο που με ιδία κεφάλαια ξεκίνησε τη λειτουργία επιτυχημένων θεματικών κοινοτήτων, όπως το Stixoi.info ή το Kithara.to αλλά και άλλες χρήσιμες κοινότητες εύρεσης πληροφοριών ή κατάθεσης μιας δουλειάς και προσωπικής εκτίμησης ή άποψης.
Θεωρώ πως όταν βρεθεί ή παρουσιαστεί κάτι άλλο "πρωτοποριακό" και πολύ σύγχρονο, κυρίως για τα Ελληνικά δεδομένα και τους Έλληνες χρήστες, οπωσδήποτε θα συγκεντρώσει μέλη που θα συνεχίσουν να καταθέτουν απόψεις, σκέψεις, ποιήματα, κείμενα, μουσική κλπ. ε, τότε θα έχουμε περάσει σε μια άλλη μετά-Facebook εποχή... (ή θα επιστρέψουμε εκεί που τελικά αρχίσαμε να υπάρχουμε, ορισμένοι πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου, αλλά και άλλοι συσπειρωμένοι σε κάποια μεγάλη θεματική κοινότητα!)

Σχόλια