Προτεκτοράτο του Ελλαδιστάν (2 πολιτικά κείμενα)
(Τα παρακάτω δύο κείμενα που δημοσιεύουμε σήμερα στην Πορφυράδα προέρχονται από τον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook του Koumantatakis Eftichis. Η Πορφυράδα δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την εγκυρότητα της πληροφορίας, εντούτοις θεωρήθηκε σκόπιμο να αναδημοσιευτούν τα κείμενα για την ευαισθητοποίηση και την πληροφόρηση των αναγνωστών μας. Εκφράζουν άλλωστε προσωπική άποψη όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό και ευχαριστούμε για την παραχώρησή τους στο ιστολόγιο)
3 Ιουνίου 2019
σ.σ Για όποιον μπει στον κόπο να το διαβάσει,ενημερώνω : οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι καθόλου μα καθόλου συμπτωματική
12 Μαρτίου 1947
Εξαγγέλλεται επισήμως το δόγμα Τρούμαν.Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πάρουν την σκυτάλη από την μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη Βρετανία και να τους αντικαταστήσουν στην θέση του νταβατζή της χώρας που λέγετε Ελλαδιστάν.
Πριν ξεκινήσουν να ρίχνουν βροχή τα δολάρια και κάποιοι εθνοπατέρες αρχίσουν να χορεύουν σαν τις αρκούδες στα πανηγύρια , έχουν στείλει εν ήδη εμπειρογνώμονα τον δικηγόρο και πολιτικό Πωλ Α. Πόρτερ ώστε να συντάξει έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.
μερικά σημεία της έκθεση που αργότερα παρουσίασε και στο Κογκρέσο :
1) Εδώ δεν υφίσταται κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ' αυτού υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα.
2) Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία εις το βιοτικόν επίπεδον και τα εισοδήματα ανά την Ελλάδα. Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν έν πλούτω και χλιδή, το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς. Εν τω μεταξύ αι λαϊκαί μάζαι περνούν μιαν αθλίαν ζωή. Οι κερδίζοντες είναι σχετικώς ολίγοι τον αριθμόν και ο συνολικός πλούτος των, περιερχόμενος εις τό σύνολον του πληθυσμού θα επέφερεν ελάχιστην βελτίωσιν των γενικών συνθηκών διαβιώσεως. Αλλ' ο πολυτελής τρόπος ζωής των εν μέσω της πτώχειας συντείνει εις το να εξοργίζη τας μάζας και να υπογραμμίζη την δυστυχίαν των πτωχών.
3) .. Δύο και ήμισυ έτη μετά την απελευθέρωσιν η Ελλάς ευρίσκεται εις μίαν κατάστασιν νεκρώσεως παρά την ούσιαστικήν έξωτερικήν βοήθειαν και την αρμοδίαν εξωτερικήν καθοδήγησιν. Εις ολόκληρον την χώρα, απ΄ άκρου εις άκρη, κυριαρχεί μία γκρίζα ανυπεράσπιστη, βαθιά έλλειψη πίστης για το μέλλον - μία έλλειψη πίστης που οδηγεί σε πλήρη απραξία προς το παρόν. Οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο, οι επιχειρηματίαι δεν επενδύουν, οι καταστηματάρχαι δεν αποθηκεύουν προμήθειες.
... Σημαντικά ποσά ξένου συναλλάγματος εσπαταλήθησαν κατά τό παρελθόν έτος [1946] εις εϊσαγωγάς ειδών πολυτελείας, εις πώλησιν χρυσών λιρών από το κράτος και εις πράξεις επί του νομίσματος εις την μαύρην άγοράν.
Και μερικές εντυπώσεις του :
Απ' ό,τι μπόρεσα να διαπιστώσω, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιάν άλλη πολιτική πρακτική από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος... [.......] στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομιών μίας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα.
Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος, γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας.
Τα συμφέροντα των εφοπλιστών προστατεύονται επίσης με σκανδαλώδη τρόπο. Η ελληνική εμπορική ναυτιλία ανθεί στην εποχή μας και οι εφοπλιστές κερδίζουν τεράστια ποσά, αλλά το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος δεν αποκομίζει κανένα όφελος απ' αυτό. Οι μισθοί των ναυτικών γυρίζουν στην Ελλάδα, αλλά οι εφοπλιστές ασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στις ξένες χώρες.
Κάθε επιχείρηση θα έπρεπε να πληρώνει μια σημαντική εισφορά στο κράτος, κάτω από την προστασία του οποίου λειτουργεί. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο για την περίπτωση των εφοπλιστών, που τα μεγαλύτερα κέρδη τους προέρχονται από τα «Λίμπερτι», τα οποία τους παραχώρησε η αμερικανική Ναυτική Αποστολή με την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Η ομάδα πίεσης της καλής κοινωνίας - οι κομψοί κοσμοπολίτες που έχουν την έδρα τους στις Κάννες, στο Σαιν Μόριτς και στην αθηναϊκή πλατεία Κολωνακίου - θα ενεργοποιηθεί. Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι άνθρωποι πολύ γοητευτικοί, που μιλάνε πολύ καλά τ' αγγλικά. Είναι πάντοτε πρόθυμοι, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν την αμερικανική αποστολή για τα δικά τους συμφέροντα. Θυμάμαι ακόμα ένα από τα πιο επίσημα γεύματα ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες, που με είχε καλέσει στη βίλα του των Αθηνών. Είχε τρεις σερβιτόρους με λιβρέα, μια ποικιλία απ' τα πιο φίνα κρασιά και φαγητά διάφορα, περίφημα γαρνιρισμένα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ένας από τους αντιπροσώπους της κλίκας που ανέφερα άρχισε να εξυμνεί τις ομορφιές της ζωής κοντά στη θάλασσα, καθώς και τις χαρές των αριστοκρατικών σπορ.
Η αντίθεση ανάμεσα στο γεύμα αυτό και στα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα στους δρόμους της Αθήνας είναι πραγματικά τρομερή...
10 Ιουνίου 2019
1953-Προτεκτοράτο του Ελλαδιστάν
Ψηφίζεται στην βουλή ο νόμος 2687/«Περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού».
Η χώρα ρημαγμένη από τον εμφύλιο που την έσυραν δόλια οι καλοί μας «Σύμμαχοι» και τα δεξιοφασιστόμουτρα τσιράκια που είχαν τοποθετήσει οι ίδιοι, ανδρείκελα με το αζημίωτο πάντα, φαινομενικά προσπαθεί να πείσει εφοπλιστές και βιομηχάνους να φέρουν πλοία και κέρδη επιχειρήσεων από το εξωτερικό, μήπως μείνει κανένα κοκαλάκι να γλύψει η πλέμπα να λαδώσει το αντεράκι της!
Σημαντική σημείωση, για κάθε επένδυση θα ψηφιζόταν από την βουλή ξεχωριστό νομοθετικό διάταγμα που θα όριζε τους ακριβής όρους και προϋποθέσεις της «επένδυσης». Με λίγα λόγια οι δικηγόροι του επενδυτή θα έδιναν έτοιμο το κείμενο ,κατά πως τους βόλευε φυσικά, για ψήφιση στα τσιράκια τους.(σου θυμίζει κάποιες πρόσφατες κυνοβουλευτικές διαδικασίες? μην μασάς τυχαίο γεγονός )
1967-1968- Προτεκτοράτο του Ελλαδιστάν
10 χρόνια περίπου μετά την υπογραφή σύμβασης αποκλειστικής εκμετάλλευσης των αερογραμμών Ελλάδος, μεταξύ της Ολυμπιακής του δαιμόνιου Ωνάση και του Ελληνικού Κράτους( μην γελάτε ρε!) , η Ολυμπιακή αποφασίζει να ανανεώσει τον στόλο της με την αγορά αεροπλάνων την οποία έχει συμφωνηθεί να χρηματοδοτήσει κατά 70 % η City Bank(τότε FNCB-First National City Bank),15 % η Boeing και το υπόλοιπο 15 % η ίδια η Ολυμπιακή.
Ο Τρύφων Κουταλίδης( γνωστός μετέπειτα με το παρατσούκλι Παπινιανός από την στήλη που διατηρούσε στο Βήμα) τότε δικηγόρος του Ωνάση προσπαθεί να προσαρμόσει το εγχείρημα στην ισχύουσα νομοθεσία και να ωφεληθεί κατά το δυνατόν.
Πραγματικά τα σαΐνια βρίσκουν λύση, αποφασίζουν να συστήσει η City εταιρία με έδρα τον Παναμά, όπου θα πάρει τα χρήματα (με τα ποσοστά που αναφέρθηκαν παραπάνω) από τους συμβαλλόμενους και θα αγοράσει τα αεροπλάνα τα οποία στην συνέχεια θα ενοικιάσει στην Ολυμπιακή που θα πληρώνει για 120 μήνες ενοίκιο ίσο με το σύνολο του ποσού δανεισμού και τόκων.( είναι το μετά από 30 χρόνια εργαλείο των τραπεζών leasing).
Μετά την ολοκλήρωση της εκμίσθωσης η τράπεζα ,που έχει την κυριότητα της εταιρίας που αγόρασε και νοικιάζει τα αεροπλάνα ,θα πουλούσε τις μετοχές σε εταιρία του Ωνάση για 1 δολάριο.
Ετοιμάζουν λοιπόν οι δικηγόροι της City το σχέδιο του διατάγματος-τερατουργήματος και το δίνουν στον Κουταλίδη να το περάσει από υπουργεία και βουλή. Να πούμε εδώ ότι οι τραπεζίτες ζητούσαν λίγο έως πολύ να αλλάξουν οι περισσότεροι σχετικοί νόμοι του κράτους(τυχαίο γεγονός και μην το συνδέσεις με αυτά που γίνονται ) Μερικά από τα σημεία του ήταν τα παρακάτω :
• Οι τραπεζίτες θέλουν ούτε η τράπεζα να αποδίδει φόρους από τους τόκους που εισέπραττε αλλά ούτε και η εταιρία για τα ενοίκια! να πληρώσει φόρους η πλέμπα,τα κορόιδα!
• Οι τραπεζίτες θέλουν αν καθυστερήσει ένα ενοίκιο η Ολυμπιακή ,να πάρουν χωρίς δικαστική απόφαση τα αεροπλάνα και να τα πουλήσουν όπου και όπως αυτοί θέλουν ΚΑΙ να απαιτήσουν και την αποπληρωμή των δόσεων!
• Οι τραπεζίτες θέλουν αν κάποιο υποθηκευμένο αεροπλάνο ή πλοίο βγαίνει σε πλειστηριασμό, οι μισθοί του πληρώματος να μην έχουν προνόμιο και να παίρνει όλα ο τραπεζίτης! Ούτε κοκαλάκι !
Κάτι υπαλληλάκοι υπουργείων της εποχής, από τους αντίστοιχους τωρινούς που έχει αποφασίσει να διώξει ο Κούλης χαρακτηρισμένους ως κοπρίτες(έχουμε και τέτοιους),δεν περνάνε το σχέδιο με τίποτε χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο και ζητώντας τροποποιήσεις!
Το παίρνει λοιπόν παραμάσχαλα ο Ωνάσης και πάει στον δικτάτορα Παπαδόπουλο,έχει συμφωνηθεί συνάντηση παρουσία τεχνικού επιτελείου ,νομικών του κράτους κτλ., παίρνει το λόγο ο δικηγόρος του Ωνάση απευθυνόμενος στον Παπαδόπουλο και του λέει 2-3 μπούρδες για να τον πείσει, ακούει ο δικτάτωρ και αποφασίζει στο λεπτό «αντιληπτόν!το διάταγμα θα εκδοθεί ως απαιτείτε από τους τραπεζίτες!!!»
Κάτι πήγε να πει εκεί ο πρόεδρος του νομικού συμβουλίου του κράτους αλλά ο Γιωργάρας αλύγιστος "ελήφθη απόφασις!λύεται η σύσκεψις!"
από Koumantatakis Eftichis
3 Ιουνίου 2019
σ.σ Για όποιον μπει στον κόπο να το διαβάσει,ενημερώνω : οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι καθόλου μα καθόλου συμπτωματική
12 Μαρτίου 1947
Εξαγγέλλεται επισήμως το δόγμα Τρούμαν.Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πάρουν την σκυτάλη από την μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη Βρετανία και να τους αντικαταστήσουν στην θέση του νταβατζή της χώρας που λέγετε Ελλαδιστάν.
Πριν ξεκινήσουν να ρίχνουν βροχή τα δολάρια και κάποιοι εθνοπατέρες αρχίσουν να χορεύουν σαν τις αρκούδες στα πανηγύρια , έχουν στείλει εν ήδη εμπειρογνώμονα τον δικηγόρο και πολιτικό Πωλ Α. Πόρτερ ώστε να συντάξει έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.
μερικά σημεία της έκθεση που αργότερα παρουσίασε και στο Κογκρέσο :
1) Εδώ δεν υφίσταται κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ' αυτού υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα.
2) Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία εις το βιοτικόν επίπεδον και τα εισοδήματα ανά την Ελλάδα. Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν έν πλούτω και χλιδή, το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς. Εν τω μεταξύ αι λαϊκαί μάζαι περνούν μιαν αθλίαν ζωή. Οι κερδίζοντες είναι σχετικώς ολίγοι τον αριθμόν και ο συνολικός πλούτος των, περιερχόμενος εις τό σύνολον του πληθυσμού θα επέφερεν ελάχιστην βελτίωσιν των γενικών συνθηκών διαβιώσεως. Αλλ' ο πολυτελής τρόπος ζωής των εν μέσω της πτώχειας συντείνει εις το να εξοργίζη τας μάζας και να υπογραμμίζη την δυστυχίαν των πτωχών.
3) .. Δύο και ήμισυ έτη μετά την απελευθέρωσιν η Ελλάς ευρίσκεται εις μίαν κατάστασιν νεκρώσεως παρά την ούσιαστικήν έξωτερικήν βοήθειαν και την αρμοδίαν εξωτερικήν καθοδήγησιν. Εις ολόκληρον την χώρα, απ΄ άκρου εις άκρη, κυριαρχεί μία γκρίζα ανυπεράσπιστη, βαθιά έλλειψη πίστης για το μέλλον - μία έλλειψη πίστης που οδηγεί σε πλήρη απραξία προς το παρόν. Οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο, οι επιχειρηματίαι δεν επενδύουν, οι καταστηματάρχαι δεν αποθηκεύουν προμήθειες.
... Σημαντικά ποσά ξένου συναλλάγματος εσπαταλήθησαν κατά τό παρελθόν έτος [1946] εις εϊσαγωγάς ειδών πολυτελείας, εις πώλησιν χρυσών λιρών από το κράτος και εις πράξεις επί του νομίσματος εις την μαύρην άγοράν.
Και μερικές εντυπώσεις του :
Απ' ό,τι μπόρεσα να διαπιστώσω, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιάν άλλη πολιτική πρακτική από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος... [.......] στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομιών μίας μικρής κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα.
Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος, γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας.
Τα συμφέροντα των εφοπλιστών προστατεύονται επίσης με σκανδαλώδη τρόπο. Η ελληνική εμπορική ναυτιλία ανθεί στην εποχή μας και οι εφοπλιστές κερδίζουν τεράστια ποσά, αλλά το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος δεν αποκομίζει κανένα όφελος απ' αυτό. Οι μισθοί των ναυτικών γυρίζουν στην Ελλάδα, αλλά οι εφοπλιστές ασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στις ξένες χώρες.
Κάθε επιχείρηση θα έπρεπε να πληρώνει μια σημαντική εισφορά στο κράτος, κάτω από την προστασία του οποίου λειτουργεί. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο για την περίπτωση των εφοπλιστών, που τα μεγαλύτερα κέρδη τους προέρχονται από τα «Λίμπερτι», τα οποία τους παραχώρησε η αμερικανική Ναυτική Αποστολή με την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Η ομάδα πίεσης της καλής κοινωνίας - οι κομψοί κοσμοπολίτες που έχουν την έδρα τους στις Κάννες, στο Σαιν Μόριτς και στην αθηναϊκή πλατεία Κολωνακίου - θα ενεργοποιηθεί. Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι άνθρωποι πολύ γοητευτικοί, που μιλάνε πολύ καλά τ' αγγλικά. Είναι πάντοτε πρόθυμοι, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν την αμερικανική αποστολή για τα δικά τους συμφέροντα. Θυμάμαι ακόμα ένα από τα πιο επίσημα γεύματα ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες, που με είχε καλέσει στη βίλα του των Αθηνών. Είχε τρεις σερβιτόρους με λιβρέα, μια ποικιλία απ' τα πιο φίνα κρασιά και φαγητά διάφορα, περίφημα γαρνιρισμένα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ένας από τους αντιπροσώπους της κλίκας που ανέφερα άρχισε να εξυμνεί τις ομορφιές της ζωής κοντά στη θάλασσα, καθώς και τις χαρές των αριστοκρατικών σπορ.
Η αντίθεση ανάμεσα στο γεύμα αυτό και στα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα στους δρόμους της Αθήνας είναι πραγματικά τρομερή...
10 Ιουνίου 2019
1953-Προτεκτοράτο του Ελλαδιστάν
Ψηφίζεται στην βουλή ο νόμος 2687/«Περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού».
Η χώρα ρημαγμένη από τον εμφύλιο που την έσυραν δόλια οι καλοί μας «Σύμμαχοι» και τα δεξιοφασιστόμουτρα τσιράκια που είχαν τοποθετήσει οι ίδιοι, ανδρείκελα με το αζημίωτο πάντα, φαινομενικά προσπαθεί να πείσει εφοπλιστές και βιομηχάνους να φέρουν πλοία και κέρδη επιχειρήσεων από το εξωτερικό, μήπως μείνει κανένα κοκαλάκι να γλύψει η πλέμπα να λαδώσει το αντεράκι της!
Σημαντική σημείωση, για κάθε επένδυση θα ψηφιζόταν από την βουλή ξεχωριστό νομοθετικό διάταγμα που θα όριζε τους ακριβής όρους και προϋποθέσεις της «επένδυσης». Με λίγα λόγια οι δικηγόροι του επενδυτή θα έδιναν έτοιμο το κείμενο ,κατά πως τους βόλευε φυσικά, για ψήφιση στα τσιράκια τους.(σου θυμίζει κάποιες πρόσφατες κυνοβουλευτικές διαδικασίες? μην μασάς τυχαίο γεγονός )
1967-1968- Προτεκτοράτο του Ελλαδιστάν
10 χρόνια περίπου μετά την υπογραφή σύμβασης αποκλειστικής εκμετάλλευσης των αερογραμμών Ελλάδος, μεταξύ της Ολυμπιακής του δαιμόνιου Ωνάση και του Ελληνικού Κράτους( μην γελάτε ρε!) , η Ολυμπιακή αποφασίζει να ανανεώσει τον στόλο της με την αγορά αεροπλάνων την οποία έχει συμφωνηθεί να χρηματοδοτήσει κατά 70 % η City Bank(τότε FNCB-First National City Bank),15 % η Boeing και το υπόλοιπο 15 % η ίδια η Ολυμπιακή.
Ο Τρύφων Κουταλίδης( γνωστός μετέπειτα με το παρατσούκλι Παπινιανός από την στήλη που διατηρούσε στο Βήμα) τότε δικηγόρος του Ωνάση προσπαθεί να προσαρμόσει το εγχείρημα στην ισχύουσα νομοθεσία και να ωφεληθεί κατά το δυνατόν.
Πραγματικά τα σαΐνια βρίσκουν λύση, αποφασίζουν να συστήσει η City εταιρία με έδρα τον Παναμά, όπου θα πάρει τα χρήματα (με τα ποσοστά που αναφέρθηκαν παραπάνω) από τους συμβαλλόμενους και θα αγοράσει τα αεροπλάνα τα οποία στην συνέχεια θα ενοικιάσει στην Ολυμπιακή που θα πληρώνει για 120 μήνες ενοίκιο ίσο με το σύνολο του ποσού δανεισμού και τόκων.( είναι το μετά από 30 χρόνια εργαλείο των τραπεζών leasing).
Μετά την ολοκλήρωση της εκμίσθωσης η τράπεζα ,που έχει την κυριότητα της εταιρίας που αγόρασε και νοικιάζει τα αεροπλάνα ,θα πουλούσε τις μετοχές σε εταιρία του Ωνάση για 1 δολάριο.
Ετοιμάζουν λοιπόν οι δικηγόροι της City το σχέδιο του διατάγματος-τερατουργήματος και το δίνουν στον Κουταλίδη να το περάσει από υπουργεία και βουλή. Να πούμε εδώ ότι οι τραπεζίτες ζητούσαν λίγο έως πολύ να αλλάξουν οι περισσότεροι σχετικοί νόμοι του κράτους(τυχαίο γεγονός και μην το συνδέσεις με αυτά που γίνονται ) Μερικά από τα σημεία του ήταν τα παρακάτω :
• Οι τραπεζίτες θέλουν ούτε η τράπεζα να αποδίδει φόρους από τους τόκους που εισέπραττε αλλά ούτε και η εταιρία για τα ενοίκια! να πληρώσει φόρους η πλέμπα,τα κορόιδα!
• Οι τραπεζίτες θέλουν αν καθυστερήσει ένα ενοίκιο η Ολυμπιακή ,να πάρουν χωρίς δικαστική απόφαση τα αεροπλάνα και να τα πουλήσουν όπου και όπως αυτοί θέλουν ΚΑΙ να απαιτήσουν και την αποπληρωμή των δόσεων!
• Οι τραπεζίτες θέλουν αν κάποιο υποθηκευμένο αεροπλάνο ή πλοίο βγαίνει σε πλειστηριασμό, οι μισθοί του πληρώματος να μην έχουν προνόμιο και να παίρνει όλα ο τραπεζίτης! Ούτε κοκαλάκι !
Κάτι υπαλληλάκοι υπουργείων της εποχής, από τους αντίστοιχους τωρινούς που έχει αποφασίσει να διώξει ο Κούλης χαρακτηρισμένους ως κοπρίτες(έχουμε και τέτοιους),δεν περνάνε το σχέδιο με τίποτε χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο και ζητώντας τροποποιήσεις!
Το παίρνει λοιπόν παραμάσχαλα ο Ωνάσης και πάει στον δικτάτορα Παπαδόπουλο,έχει συμφωνηθεί συνάντηση παρουσία τεχνικού επιτελείου ,νομικών του κράτους κτλ., παίρνει το λόγο ο δικηγόρος του Ωνάση απευθυνόμενος στον Παπαδόπουλο και του λέει 2-3 μπούρδες για να τον πείσει, ακούει ο δικτάτωρ και αποφασίζει στο λεπτό «αντιληπτόν!το διάταγμα θα εκδοθεί ως απαιτείτε από τους τραπεζίτες!!!»
Κάτι πήγε να πει εκεί ο πρόεδρος του νομικού συμβουλίου του κράτους αλλά ο Γιωργάρας αλύγιστος "ελήφθη απόφασις!λύεται η σύσκεψις!"
από Koumantatakis Eftichis
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου